Estudio bacteriológico de canales de pollo refrigeradas

  1. R. Manso
  2. M.L. Pérez
  3. M.J. Delgado 1
  4. B. González
  5. D. Fernández-Cuesta
  6. M.P. León
  7. E. Moreno 2
  1. 1 Laboratorio Agrario del Estado, en Madrid
  2. 2 Laboratorio Municipal de Getafe
Revista:
Alimentaria: Revista de tecnología e higiene de los alimentos

ISSN: 0300-5755

Año de publicación: 1987

Número: 185

Páginas: 11-13

Tipo: Artículo

Otras publicaciones en: Alimentaria: Revista de tecnología e higiene de los alimentos

Resumen

In order to know the sanitary quality and risk of refrigerated chicken, a microbial study has been done in this food to get information about possible contaminant microorganisms. As Spanish regulatory limits are not fixed, CeNAM (Centro Nacional de Alimentación y Nutrición) criteria, have been used. Out-of-limits countings have been found for Enterobacteriaceae, E.coli, Aerobic Bacteria, Cl. perfringens and St. aureus in 98.03%, 84.31%, 29.91%, 19.60% and 43.13%, respectively, of samples analyzed. Pathogens as Salmonella and Campylobacter, , were also found in 21.56% and 11.76% of samples.