Rocío, de Juan Infante Galán, en la historiografía rocieracomentarios y digresiones

  1. Michael D. Murphy
  2. J. Carlos González-Faraco
Journal:
Revista Exvoto: para el fomento y la difusión del conocimiento de la devoción popular a Santa María del Rocío que se venera en su Santuario de Almonte (Huelva)

ISSN: 2253-7120

Year of publication: 2018

Year: 8

Issue: 7

Pages: 223-244

Type: Article

More publications in: Revista Exvoto: para el fomento y la difusión del conocimiento de la devoción popular a Santa María del Rocío que se venera en su Santuario de Almonte (Huelva)

Metrics

Cited by

  • Dialnet Métricas Cited by: 1 (03-03-2024)

Abstract

Rocío. La devoción mariana de Andalucía, one of the most important books in Rocío literature, was published by Juan Infante Galán in 1971. In this work the author seeks to use primary sources in order to offer a comprehensive description of devotion to the Virgen del Rocío from a deep historical perspective, focused on the relationship of this devotion with the community of Almonte. The objective of this article is to analyze this work situating it in its time and, especially, in the context of the overall historiography of Rocío. Rocío appeared at a crucial period in which multiple and decisive changes converged, both in religious devotion and in its social and geoeconomic environment. These changes would lead, among other things, to a rapid and spectacular increase in participation in the Romería (pilgrimage), its masificación, or burgeoning.Asa consequence, the bibliographic production about Rocío also grew considerably. Rocío, by Infante Galán, stands at the threshold of these very significant processes. An analysis of its content indicates, however, that it is a very uneven and ambivalent book, in which the personality of its author repeatedly reveals itself. While this work is characterized by some scholarly and other striking deficiencies, it also offers interesting descriptions and new information thanks to its use of documentation little studied until then, and thanks also to some suggestive ideas and intuitions. lt constitutes, in any event, a milestone in the literature about Rocío. It is the first book that tries to present a general view of Rocío devotion at the very dawn ofits contemporary expression, which has made it an important reference work for many years.

Bibliographic References

  • ÁLVAREZ GASTÓN, Rosendo (1975). El Rocío a examen. Sevilla, Editorial Católica Española
  • ÁLVAREZ GASTÓN, Rosendo (1977). Pastora y peregrina. Sevilla.
  • ÁLVAREZ GASTÓN, Rosendo (1978). Almonte y El Rocío. Sevilla, Editorial Católica Española
  • ÁLVAREZ GASTÓN, Rosendo (1981). Las raíces del Rocío. Huelva.
  • BURGOS, Antonio (1974). La Romería del Rocío. Barcelona. Everest
  • CARRASCO DÍAZ, Manuel (1970). Historiando del Rocío. Villamanrique de la Condesa. Sevilla
  • CARRASCO, Manuel; MÁRQUEZ, Juan; PERALES, Manuel; PICHARDO, Miguel y ZURITA, Manuel (1981). El Rocío. Fe y alegría de un pueblo. Granada, Editorial Andalucía, 3 tomos
  • CEPEDA Y SOLDÁN, Ignacio (1923). Crónica de la Coronación de Nuestra Señora del Rocío. La Palma del Condado.
  • CRUZ DE FUENTES, Lorenzo (1908) Documentos de las fundaciones religiosas y benéficas de la Villa de Almonte y apuntes para su historia. Huelva
  • CRUZ DE FUENTES, Lorenzo (1913) Recuerdo del primer centenario de El Rocío Chico escrito por un almonteño, quien lo dedica a la venerable Hermandad del Rocío de Almonte. Huelva.
  • CHEIX MARTÍNEZ, Isabel (1882). Romería del Rocío, Sevilla Mariana, vol. 3, núm. 26, 73-80.
  • FERNÁNDEZ Y RUIZ, Manuel (1882). «Romería anual de Nuestra se ñora del Rocío», Sevilla Mariana, 3 (26), 67-72.
  • GARRIDO CONDE, Mª Teresa (1986). «Triana: algo más que una hermandad (y II)». El Correo de Andalucía, 28 de mayo de 1986. GONZÁLEZ, Isabel (1981). Fiestas y jolgorios andaluces. Madrid, Penthalon.
  • GONZÁLEZ FARACO, J. Carlos y MURPHY, Michael D. (1999). «El Rocío: evolución de una aldea sagrada». Aestuaria, 6, 89-132. [Revisado y reeditado en Michael D. Murphy y J. Carlos González Faraco (eds.) (2002). El Rocío: Análisis culturales e históricos. Huelva, Diputación Provincial de Huelva, pp. 55-92].
  • GONZÁLEZ FARACO, J. Carlos y MURPHY, Michael D. (2014). «El Rocío de Antoine de Latour». Exvoto, 3 (4), 253-281,
  • GONZÁLEZ FARACO, J. Carlos y MURPHY, Michael D. (2016). «El Rocío de Abel Chapman y Walter J. Buck>>. Exvoto, S (6), 119-156.
  • GONZÁLEZ GÓMEZ, J. Miguel y CARRASCO TERRIZA, Manuel J. (1981). «Virgen del Rocío». En Escultura mariana onubense (Historia, arte, iconografía) (pp. 203-303). Huelva, Instituto de Estudios Onubenses, Diputaci6n Provincial de Huelva.
  • GONZÁLEZ MEDINA, Julio (1916). Episodio de la Guerra de la Independencia que dio origen a la institución del Rocío Chico. Lérida, Imprenta Mariana.
  • INFANTE GALÁN, Juan (1971). Rocío. La devoción mariana de Andalucía. Sevilla, Editorial Prensa Española.
  • LAGARES, Francisco (1882). «Origen de la segunda fiesta de Ntra. Sra. del Rocío, llamada vulgarmente El Rocío Chico». Sevilla Mariana, 3 (26), 61-64.
  • LATOUR, Antoine de (1858), La Baie de Cadix: Nouvelles études sur l'Espagne. Paris, Michel Lévy Frères, Libraires-Éditeurs. (La Bahía de Cádiz, Nuevos estudios sobre España. Diputación de Cádiz, 1986. Traducción al español de Inmaculada Díaz Narbona y Lola Bermúdez). MORGADO, Pedro (1918). La Romería del Rocío. Sevilla.
  • MORGADO y GONZÁLEZ, José Alonso (1882). «La imagen de la Virgen del Rocío». Sevilla Mariana, 3 (26), 49-56.
  • MUÑOZ Y PABÓN, Juan Francisco (1919). La Blanca Paloma. Sevilla, Imp. S. Izquierdo.
  • MURPHY, Michael D y GONZÁLEZ FARACO, J. Carlos (1996a). «Masificación ritual, identidad local y toponimia en el Rocío». Demófilo, Revista de Cultura Tradicional de Andalucía, 20, 101-119.
  • MURPHY, Michael D y GONZÁLEZ FARACO, J. Carlos (1996b). «Fuentes básicas para el estudio del Rocío». Demófllo, Revista de Cultura Tradicional de Andalucía, 20, 195-212
  • MURPHY, Michael D y GONZÁLEZ FARACO, J. Carlos (2013). «Intensificación cultural en El Rocío: una breve aproximación comparada a la devoción rociera». Exvoto, (3) 2, 99-119.
  • NOGALES Y NOGALES, José (1900). El Rocío. Cartas literarias premiadas por el Ateneo y la Sociedad de Excursiones de Sevilla en el certamen de 1900. Sevilla, Imp. F. de P. Díaz.
  • PADILLA DÍAZ DE LA SERNA, Santiago (2007). Rocío. La explosión de la gran devoción del sur en el siglo XX, Sevilla, Almuzara.
  • PADILLA DÍAZ DE LA SERNA, Santiago (2011). Rocío. Sal y Sol de Andalucía. Huelva, Hergué.
  • PINEDA NOVO, Daniel (1979). Coria y El Rocío: Noticias históricas. Coria del Río, Real e Ilustre Hermandad de Ntra. Sra. del Rocío de Coria.
  • RODRÍGUEZ BECERRA, Salvador (1989). «La Romería del Rocío: Fiesta de Andalucía», El Folklore Andaluz, 3, 47-152.
  • SIUROT, Manuel (1918). La Romería del Rocío. Huelva.