Análisis de las interrelaciones entre la evolución de la flota atunera española y el sector conservero

  1. JUAN JOSÉ GARCÍA DEL HOYO 1
  2. RAMÓN JIMÉNEZ TORIBIO 1
  3. FÉLIX GARCÍA ORDAZ 1
  1. 1 Universidad de Huelva
    info

    Universidad de Huelva

    Huelva, España

    ROR https://ror.org/03a1kt624

Revista:
Estudios de economía aplicada

ISSN: 1133-3197 1697-5731

Ano de publicación: 2019

Título do exemplar: Economía azul: las claves para el crecimiento azul

Volume: 37

Número: 3

Páxinas: 81-100

Tipo: Artigo

DOI: 10.25115/EEA.V37I3.2774 DIALNET GOOGLE SCHOLAR lock_openDialnet editor

Outras publicacións en: Estudios de economía aplicada

Resumo

The objective of this paper is to analyse the fish processing sector in general, and, specifically looking at canned tuna. In this regard, the tuna canning industry and its market in Spain from 1900 to nowadays are described, being one of the most important in the world. This industry has proved to be competitive enough to survive the globalisation process as opposed to all other European countries. Its main characteristics, its strengths and its weaknesses are shown. The evolution and the current situation of production, imports and exports of canned tuna are studied. Additionally, the evolution of the tuna fleet, shipowning companies and joint ventures in third countries is presented. To sum up, this study provides a current overview of the fish processing sector, and its evolution throughout history. Interesting conclusions are drawn about the situation of the sector using causality analysis techniques for time series.

Referencias bibliográficas

  • ATOCHE PEÑA, P. (2006): “Canarias en la Fase Romana (circa s. I a.n.e. al s. III d.n.e): Los hallazgos arqueológicos”. Almogaren, XXXVII: pp. 85–117.
  • BERNAL-CASASOLA, D., EXPÓSITO, J.A, DÍAZ, J.J. (2018): “The Baelo Claudia Paradigm: The Exploitation of Marine Resources in Roman Cetariae”. J Marit Archaeol, 13: pp. 329–351. doi: 10.1007/s11457-018-9209-z.
  • CARMONA BADIA, X. (1985): “La industria conservera gallega 1840-1905”. Papeles de Economía Española. Serie Economía de las Comunidades Autónomas, 3: pp. 177–191.
  • DÍAZ DE LA PAZ, Á. (2012): “Extracción de túnidos y competitividad en la industria derivada. El caso de las pesquerías canarias, 1950-1975”. Anuario de Estudios Atlánticos, 58: pp. 487–514.
  • DICKEY, D.A., FULLER, W.A. (1981): “Likelihood Ratio Statistics for Autoregressive Time Series with a Unit Root”. Econometrica, 49: pp. 1057–1072. doi: 10.2307/1912517.
  • DOLADO, J.J., LÜTKEPOHL, H. (1996): “Making wald tests work for cointegrated VAR systems”. Econometric Reviews, 15: pp. 369–386. doi: 10.1080/07474939608800362.
  • ELIANO, C. (1984): Historia De Los Animales Libros I-VIII. Gredos, Madrid.
  • FERARIOS LÁZARO; J.M. (2013): Las campañas de Dakar. AZTI-Tecnalia, Bilbao.
  • FERNÁNDEZ DURO, C. (1866): Almadrabas. Reseña Histórica de su empleo en las costas de España y Reglamento para su régimen. Establecimiento tipográfico de Estrada, Díaz, y López, Madrid.
  • FITA, F. (1909): “San Dúnala, prócer y mártir mozárabe del siglo X”. Boletín de la Real Academia de la Historia, 55: pp. 433–442.
  • FLORES MORENO, M.A. (2018): “Las primeras sociedades de la industria de salazón y de la conserva de pescado en Ayamonte. Los inicios de “Feu Hermanos” y “Pérez Hermanos.” Huelva en su Historia, 14: pp. 185–202.
  • GRAINGER, S. (2018): “Garum and Liquamen, What’s in a Name?”. Journal of Maritime Archaeology, 13: pp. 247–261. doi: 10.1007/s11457-018-9211-5.
  • GRANGER, C.W.J. (1969): “Investigating Causal Relations by Econometric Models and Cross-spectral Methods”. Econometrica, 37 (3): pp. 424-438. doi: 10.2307/1912791.
  • GUILLOTREAU, P., MONGRUEL, R., JIMÉNEZ-TORIBIO, R. (2008): “Market Power and the European Tuna Oligopsony: Implications for Fisheries and Trade”. In: IIFET 2008 Vietnam Proceedings: pp. 1–12.
  • HAMILTON, A., LEWIS, A., MCCOY, M. A. M., ET AL. (2011): Market and industry dynamics in the global tuna supply chain. Honiara, Solomon Islands.
  • HOMBONO, J.I. (1993): “Las conservas de pescado en el País Vasco”. En: HOMOBONO, J.I. (ed) Conservas de pescado y litografía en el Litoral Cantábrico. FEVE, Madrid, pp 11–62.
  • JOHANSEN, S. (1995): Likelihood-based inference in cointegrated vector autoregressive models. Oxford University Press, Oxford.
  • LÜTKEPOHL, H. (1993): Introduction to Multiple Time Series Analysis. Springer-Verlag, Berlín
  • MARÍEZKURRENA, S.I. (1999): “Puertos y comercio marítimo en la España Visigoda”. POLIS Revista de ideas y formas políticas en la Antigüedad Clásica, 11: pp. 135–160.
  • MARTÍN SARMIENTO, F. (1992): De los atunes y de sus transmigraciones y Sobre el modo de aliviar la miseria de los pueblos. Universidad de Salamanca, Salamanca
  • MIRAVENT Y SOLER, J. (1850): Memoria sobre las pescas que se cultivan en las costas de España, desde el cabo San Vicente hasta el Estrecho de Gibraltar. Imprenta Reyes, Huelva.
  • OPIANO (1990): De la caza, De la pesca. Lapidario Órfico. Gredos, Madrid.
  • RÍOS JIMÉNEZ, S. (2005): “Origen y desarrollo de la industria de conservas de pescado en Andalucía (1879-1936)”. Revista de Historia Industrial, 29: pp. 55-84.
  • TODA, H.Y., YAMAMOTO, T. (1995): “Statistical Inference in Vector Autoregressions with Possibly Integrated Processes”. Journal of Econometrics, 66: pp. 225–250.
  • UGALDE ZABALA, R. (2014): Atuneros congeladores vascos. Un sector de relevancia económica mundial. Ediciones Beta, Bilbao.
  • WOLDE-RUFAEL, Y. (2005): “Energy demand and economic growth: The African experience”. Journal of Policy Model, 27: pp. 891–903. doi: 10.1016/j.jpolmod.2005.06.003.
  • ZAPATA, H.O., RAMBALDI, A.N. (1997): “Monte Carlo Evidence on Cointegration and Causation”. Oxford Bulletin of Economics and Statistics, 59: pp. 285–298. doi: 10.1111/1468-0084.00065.